Handleiding: Percentage verandering prijs berekenen

Hoe bereken je het percentage van een verandering in prijs?

Wanneer we te maken hebben met prijzen, zijn veranderingen in percentages vaak belangrijk om te begrijpen. Of je nu op zoek bent naar de beste deal op een product, of probeert te begrijpen hoe de prijzen van huizen of aandelen veranderen, het berekenen van het percentage van een verandering in prijs kan nuttig zijn. In dit artikel bespreken we hoe je het percentage van een verandering in prijs berekent en geven we enkele voorbeelden van hoe dit kan worden toegepast in de echte wereld.

Wat is het percentage van een verandering in prijs?

Het percentage van een verandering in prijs is een meting van hoeveel een prijs is gestegen of gedaald in verhouding tot de oorspronkelijke prijs. Dit kan worden uitgedrukt als een percentage en wordt vaak gebruikt om prijsveranderingen te vergelijken tussen verschillende producten of periodes.

Direct het verschil procenten berekenen?

Hoe bereken je het percentage van een verandering in prijs?

Het berekenen van het percentage van een verandering in prijs is vrij eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is de oorspronkelijke prijs en de nieuwe prijs. Om het percentage van de verandering te berekenen, volg je deze stappen:

 • Bepaal het verschil tussen de nieuwe prijs en de oorspronkelijke prijs.
 • Deel het verschil door de oorspronkelijke prijs.
 • Vermenigvuldig het resultaat met 100 om het percentage van de verandering te berekenen.

Hier is een voorbeeld:

Stel dat je een paar schoenen koopt dat eerst €100 kostte en nu in de uitverkoop is voor €75. Om het percentage van de verandering in prijs te berekenen, volg je deze stappen:

 • Bepaal het verschil tussen de nieuwe prijs en de oorspronkelijke prijs: €100 – €75 = €25
 • Deel het verschil door de oorspronkelijke prijs: €25 / €100 = 0,25
 • Vermenigvuldig het resultaat met 100: 0,25 x 100 = 25%
 • Het percentage van de verandering in prijs is dus 25%.

Voorbeelden van hoe het percentage van een verandering in prijs kan worden toegepast

Het berekenen van het percentage van een verandering in prijs kan nuttig zijn in verschillende situaties. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe dit kan worden toegepast:

 • Bij het vergelijken van verschillende aanbiedingen: Als je verschillende aanbiedingen voor hetzelfde product hebt, kan het berekenen van het percentage van de verandering in prijs je helpen om te bepalen welke aanbieding de beste deal is.
 • Bij het berekenen van de prijsstijging van een huis: Als je wilt weten hoeveel de prijs van een huis is gestegen sinds het voor het laatst is verkocht, kan het berekenen van het percentage van de verandering in prijs je helpen om een beter beeld te krijgen van de markttrends.
 • Bij het analyseren van aandelen: Als je belegt in aandelen, kan het berekenen van het percentage van de verandering in prijs je helpen om te begrijpen hoe een aandeel presteert ten opzichte van andere aandelen of de markt als geheel.
 • Bij het vergelijken van prijzen van producten: Als je verschillende producten met elkaar vergelijkt, kan het berekenen van het percentage van de verandering in prijs je helpen om te begrijpen hoeveel de prijs van elk product is gestegen of gedaald ten opzichte van de oorspronkelijke prijs.

Het berekenen van het percentage van een verandering in prijs is een eenvoudige maar nuttige vaardigheid die kan worden toegepast in verschillende situaties. Door te begrijpen hoe dit werkt, kun je betere beslissingen nemen bij het vergelijken van prijzen, het analyseren van aandelen of het begrijpen van markttrends. Of je nu winkelt voor een paar schoenen of belegt in aandelen, het berekenen van het percentage van een verandering in prijs kan je helpen om meer inzicht te krijgen in de prijzen en trends in de markt.